Ergonomisch werken

Ergonomisch werken

Ergonomisch werken is hip en trending. Hoe zorg je voor een gezonde en ergonomische werkhouding?

Inmiddels werkt heel Nederland massaal thuis. Aan de keukentafel, op de bank of op zolder op een zelf geïmproviseerde werkplek. In praktijk houdt dit in dat men vaak en lang achter een laptop zit met de ergonomische gevolgen van dien. Je zit achter je laptop, maar na een poosje gewerkt te hebben, krijg je last van je onderrug, je nek of je schouders. Lees mee voor tips & tricks om een ideale en ergonomische werkhouding aan te nemen. 

Het belang van ergonomisch werken

Ergonomie betreft met name de fysieke bewegingen die je maakt bij het uitvoeren van je werk en hoe je de benodigde materialen hiervoor gebruikt. Bij het werken achter een beeldscherm is dat hoogstwaarschijnlijk een stoel of een bank. Een optimale ergonomische houding is überhaupt belangrijk voor je algehele gezondheid echter is het ook belangrijk tijdens en voor je werk. Bij een slechte ergonomische houding achter je beeldscherm kun je last krijgen van een pijnlijke onderrug en een zere nek. Deze ongemakken kunnen weer leiden tot slechte concentratie en vervolgens je functioneren.

Wat is een goede zithouding?

Vooral in deze tijden van veel thuiswerken is het belangrijk om te weten welke houding je tijdens het werk moet aannemen. Onderstaande de belangrijkste tips voor een goede werkhouding:

  • Bij een ideale zithouding wordt je onderrug door je bureaustoel ondersteund voor een rechte rug. 
  • Ook zit je op de juiste hoogte, met je knieën in een hoek van 90-100 graden en je voeten ontspannen op de grond. 
  • Zorg dat de hoek van je elleboog minimaal 90 graden is. Als je stoel armleuningen heeft, moeten die aansluiten op de tafel.

 Goede zithouding en toch pijn?

Het kan zijn, dat je aan het werk bent achter je laptop, je stoel perfect ingesteld hebt en na verloop van tijd toch last krijgt van een zere nek of rug. Dit komt, doordat het scherm en het toetsenbord van een laptop aan elkaar vast zitten. Hierdoor moet je vooroverbuigen om goed te kunnen typen en tegelijk je scherm te kunnen zien. Daardoor is je zithouding vervolgens niet ideaal meer. Tip: gebruik een los toetsenbord!

Tips voor een goede houding achter je laptop

Om ervoor te zorgen, dat je tijdens het werk niet constant voorover moet buigen, kun je een laptop aanschaffen. Bij vivegrace.nl (link plaatsen) kun je laptopstandaard aanschaffen, die ervoor zorgen dat jouw laptop schuin omhoog staat. Zo buigt de laptop naar jou en hoef je niet voorover te buigen en kun je jouw ideale zitpositie behouden en op een ontspannen en pijnloze manier werken. 

Tijdens het werken achter je laptop, komt er natuurlijk meer kijken dan alleen een goede zithouding. Zorg er ook voor dat je een paar korte pauzes neemt. Meerdere korte pauzes zijn beter dan 1 lange pauze. Neem bijvoorbeeld na 2 uur gewerkt te hebben, een pauze van 15 minuten.

Afstand tot het beeldscherm

Het is ook belangrijk om niet te dicht met je hoofd bij het scherm te zitten. Het beste is, om ongeveer 50 tot 60 cm van je beeldscherm vandaan te zitten. Hoe groter je beeldscherm, hoe verder je hier vandaan moet zitten. 

Verder is het belangrijk om een goede bureaustoel te hebben. Het liefst eentje die meebeweegt, zodat je rug minder stijf wordt. Armleuningen zijn alleen goed als je schouders ook kunnen ontspannen. Soms moet je door armleuningen juist je schouders optrekken en dan kun je daar weer last van krijgen.

Succes met deze tips om een ideale werkhouding te creëren om het beste uit jezelf te halen. Vergeet echter niet om genoeg te ontspannen, want, zoals Joseph Murphy zegt: “Ontspanning is de beste manier tot slagen!”.